20-12-07

Kalkoen

eendeborst
Ben jij ook de gevulde kalkoen meer dan beu ?

Wens je eens iets anders leuk klaar te maken ? 

Wel hier een recept van Lazyman de professionele amateurkok.

 

Eendeborst met gepaneerde champignons, gegratineerde aardappelen met boontjes en bouquet de moines.  

  • Kook een aantal aardappelen (maar niet overgaar) en snij deze daarna in blokjes.
  • Kook ondertussen ook wat groene boontjes
  • Snij een dikke ui in flinterdunne schijven.
  • Neem dunne reepjes spek (1 per persoon) en snij in vierkantjes
  • voorzie ook nog 3 dl fond, tym, laurier, peper en zout, 2 chalotjes, kaas (Brie of Herve kaas), champignons en enkele metalen ringen om met je eten een torentje te kunnen maken.
  • voorzie ook enkele stukken verse eendeborst. (voor eetlustigen 1 stuk per persoon, voor anderen iets minder)
  • kuis de champignons en stoof ze 10 minuten in een bodempje water.
  • champignons laten afkoelen, wikkel deze in bloem, daarna in losgeklopt eiwit en dan in paneermeel en leg deze even te drogen op een bord met paneermeel in.
  • bak de uischijfjes goudbruin en voeg daarna het spek toe
  • laat even bakken en voeg dan de reeds gekookte aardappelblokjes toe. Kruid met peper en zout.
  • Laat ondertussen de fond met de laurier en tym en grof gesnipperde chalotjes inkoken tot de helf van zijn volume daarna zeef je de fond werk af met peper en zout en dik hem eventueel wat in. Op het einde kan je je saus eventueel terug opwarmen en er een klontje echte boter bijdoen om ze mooi te doen glanzen.
  • Verwarm ondertussen je borden.
  • Neem je eendeborstfilets langs de onderkant (de vetlaagkant) en snij deze kruiselings in.
  • Bak deze in een pan met wat boter (niet te veel) 3 minuten langs elke kant. Eendeborst moet nog rosé zijn, anders is het taai.
  • Als het aardappelmengesel klaar is neem je je metalen ring en vul je deze tot ongeveer 40 % van de totale hoogte. Zet deze metalen ring(en) in een ingevette ovenschotel.
  • Snij je gekookte boontjes in stukjes van 2 centimeter en vul de metalen ring (bovenop het aardappelmengsel) tot ongeveer 80 % van de totale hoogte.
  • Op de boontjes leg je een dikke schijf kaas zodat de ring mooi gevuld is.
  • Zet dit alles 10 minuten in de oven.
  • Als je eend ondertussen gebakken zou zijn wikkel je deze in alu-folie en zet het bij onderaan in de oven.
  • Zorg dat je friteuse warm is en bak hierin je champignons 3 a 4 minuten. (kan je doen terwijl je ovengerecht zijn laatste 5 minuten ingaat.
  • Neem je verwarmde borden, zet er voorzichtig zo'n metalen ring op, maak de inhoud los van de zijden en verwijder de ring.
  • Leg hierop een champigon die je in 2 snijd.
  • Snij de eenderborst in schijven van ongeveer 1 cm dik en leg deze op het bord (voor te beginnen 3 a 4 schijfjes per persoon)
  • Werk dit af met je ingedikte saus en smullen maar.

Dit is een eenvoudige maar echte feestmenu die je gasten de teleurstelling van de kalkoen zal doen vergeten. Dit gerecht komt oorspronkelijk uit de Ambiance en heb ik zelf uitgeprobeerd.

 

Smakelijk,

Lazy 

10:49 Gepost door Lazyman in Algemeen | Permalink | Commentaren (1)

Commentaren

super bij ons in de familie is eendenborst met eindejaar al net zo traditioneel als kalkoen, maar geen mens die daarover zeurt want het is echt geweldig. Dit kan een leuke variatie zijn...

Gepost door: grmpf | 20-12-07

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.